Kolorektālā vēža skrīninga nozīme.
Kolorektālā vēža skrīninga nozīme.

Kolorektālais vēzis ir resnās un taisnās zarnas vēzis, trešais izplatītākais vēža veids pasaulē. Marts pasaulē ir atzīts par Kolorektālā vēža mēnesi. Pasaules Veselības organizācija ik gadu šajā mēnesī sabiedrībai atgādina par agrīna skrīninga nepieciešamību un veselīga dzīvesveida kritisko nozīmi, lai samazinātu risku saslimt ar šo slimību.

Kam ir lielāks risks saslimt ar zarnu vēzi?

Risks saslimt ar zarnu vēzi ir vienlīdz liels gan sievietēm, gan vīriešiem, īpaši pēc 50 gadu vecuma, kā arī tad, ja kādam jūsu ģimenē ir bijis kolorektālais vēzis.Risks saslimt ir lielāks, ja jums ir liekais svars, nepietiekams uzturs, esat fiziski neaktīvs, lietojat alkoholu un smēķējat. Ar kolorektālo vēzi var saslimt arī kopumā veseli cilvēki, bieži tas norit kā “klusa” slimība bez acīmredzamiem simptomiem.

Skrīnings (vecums un riska faktori)

Ieteicamais skrīninga vecums dažādās valstīs nedaudz atšķiras. Valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi (slēpto asiņu izmeklējums fēcēs) reizi divos gados var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem, tās veikšanai uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta. Lai saņemtu valsts apmaksātu testu un informāciju par izmeklējuma veikšanu mājas apstākļos, jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē. Taču, ja jūsu ģimenes anamnēzē ir zarnu vēzis, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai gastroenterologu, iespējams, jums pārbaude nepieciešama agrāk. Zarnu vēža skrīningu veidi var būt dažādi. Konsultējieties ar savu ģimenes ārstu par to, kurš skrīnings jums ir vislabākais, pamatojoties uz jūsu vecumu, vēža risku un personīgo veselības vēsturi. Veicot savlaicīgu kolorektālā vēža diagnostiku, var atklāt pirmsvēža stāvokļus vai ļaundabīgos audzējus agrīnās stadijās. Agrīni uzsākot ārstēšanu, iespējama pilnīga izārstēšanās. Tādēļ aicinām jūs doties pie ģimenes ārsta un veikt zarnu vēža skrīningu.

Riska faktori, ko varat ietekmēt:

  • Esiet fiziski aktīvs
  • Veidojiet sabalansētu ēdienkarti
  • Uzturiet sevi labā fiziskā formā
  • Ierobežojiet alkohola patēriņu
  • Izvairieties no smēķēšanas

Ja jums ir diagnosticēts zarnu vēzis (vai notekta kāda cita onkoloģiska diagnoze)

Sazinieties ar MediGuide, mūsu neatkarīgā medicīniskā atzinuma sniedzēju, pēc iespējas ātrāk. MediGuide sadarbojas ar pasaules vadošajām onkoloģijas klīnikām, kur ārstēšana balstās uz jaunākajām zinātniskajām ārstēšanas metodēm, pētījumiem, atklājumiem, klīniskajiem pētījumiem un tehnoloģiskiem sasniegumiem. MediGuide ir palīdzējis daudzos kolorektālā vēža gadījumos. Medicīniskie dokumenti, patoloģijas un izmeklējumi attēlu formātā tiek atkārtoti pārbaudīti, lai nodrošinātu precīzu diagnozi un tiek apsvērtas visas ārstēšanas iespējas, lai nodrošinātu vislabāko iespējamo veselības rezultātu.

Neatkarīgs medicīniskais atzinuma pakalpojums ir ātrs, efektīvs un BEZMAKSAS jums kā Compensa Life klientam kā papildu ieguvums jūsu OncoDrop vēža apdrošināšanas polises darbības laikā. Viss, kas jums jādara, ir jāzvana MediGuide pa tālruni 80005795 un MediGuide jums sniegs visu nepieciešamo informāciju latviešu valodā. 

Vairāk par MediGuide lasi šeit

Vēlaties noskaidrot savas polises prēmiju? Klikšķiniet šeit