Cik maksā vēža ārstēšana Latvijā?
Cik maksā vēža ārstēšana Latvijā?

Kaut gan onkoloģisko slimību ārstēšanu Latvijā apmaksā valsts, daudzi vēža pacienti ar valsts atbalstu rēķināties nevar un faktiski vēža ārstēšana var izmaksāt daudzus tūkstošus vai pat desmitiem tūkstošus eiro.

Saskaņā ar Veselības aprūpes informācijas institūta IQVIA datiem, vidējās valsts izmaksas onkoloģisko slimību ārstēšanai 2018. gadā Eiropas Savienībā bija 378 eiro uz vienu iedzīvotāju, kamēr Latvijā – tikai 142 eiro uz iedzīvotāju. Tātad nopietnas slimības gadījumā Latvijas vēža pacientiem jārēķinās, ka var nākties ieguldīt paša līdzekļus vai lūgt atbalstu ģimenei, draugiem vai sabiedrībai.

Piemēram, portālā Ziedot.lv katru nedēļu tiek saņemti 1–2 jauni onkoloģisko pacientu iesniegumi palīdzēt segt izmaksas par vēža ārstēšanu – zālēm, analīzēm, paliatīvo aprūpi u.c. Pērn vien Ziedot.lv par Latvijas līdzcilvēku un uzņēmumu ziedojumiem sniedza atbalstu 85 onkoloģiskiem pacientiem teju miljona jeb 980 643 eiro apmērā, liecina Ziedot.lv dati.

Vislielākās izmaksas vēža pacientiem saistās ar inovatīvu un efektīvu ārstēšanu, kuru valsts Latvijā daudzām vēža diagnozēm neapmaksā. Bieži vien ārstējošais ārsts var ieteikt jaunākās paaudzes medikamentus vai operāciju ārvalstīs, bet tā ir jāatliek vai jāatceļ līdzekļu trūkuma dēļ. Tomēr vēža gadījumā nozīme var būt katrai dienai, nedēļai vai mēnesim un kavēšanās var radīt nopietnus draudus dzīvībai.

Arī valsts neapmaksāto pakalpojumu klāsts vēža pacientiem ir gana plašs – papildu medikamenti, medicīniskā aprūpe, rehabilitācija, īpašs uzturs, dažādi palīglīdzekļi, paliatīvā aprūpe. Jo īpaši hroniskas vai ilgstošas slimības gadījumā šīs izmaksas var veidot iespaidīgu summu. Tāpat nereti nepieciešamas atkārtotas konsultācijas pie ārsta vai otra viedokļa iegūšana, lai pārliecinātos par diagnozes un izvēlētās ārstēšanas precizitāti.

Vēža ārstēšana bieži saistās arī ilgstošu darba nespējas lapu vai invaliditātes piešķiršanas procedūru – šie birokrātiskie procesi mēdz būt lēni un sarežģīti, un pacients var uz laiku palikt bez ierastajiem finanšu līdzekļiem.

“Vēža pacientu maksājumi par savu ārstēšanu nav adekvāti iedzīvotāju ienākumiem un dzīves līmenim. Cik Latvijā ir tādu iedzīvotāju, kuri spēj no savas ģimenes budžeta ik pēc 3 nedēļām par zālēm samaksāt 12 tūkstošus eiro?” retoriski jautā Ziedot.lv

Vēlaties noskaidrot savas polises prēmiju? Klikšķiniet šeit