Olnīcu vēzis – bīstams un bieži nemanāms. Kā sevi pasargāt?
Olnīcu vēzis – bīstams un bieži nemanāms. Kā sevi pasargāt?

Latvijā vidēji ik gadu tiek atklāti 300 jauni ļaundabīgo olnīcu audzēju gadījumi un vidēji 200 sievietes katru gadu no šīs slimības mirst. Olnīcu vēža izplatība  palielinās sieviešu grupā pēc 40 gadu vecuma, sasniedzot maksimumu 60-64 gadu vecumā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Lai pievērstu uzmanību šai bīstamajai slimībai, 8. maijā tiek atzīmēta Pasaules olnīcu vēža diena. Kāda ir situācija un kādas ir iespējas, lai slimības gadījumā nodrošinātu maksimāli labāko iespējamo ārstēšanu?

Bieži atklāj novēloti

Olnīcu vēzis ir viens no bīstamākajiem vēža veidiem. Tikai aptuveni 20% olnīcu vēža gadījumu tiek konstatēti agrīni, visbiežāk to atklāj vēlīnās stadijās -  simptomi ir ļoti neizteikti, tos bieži noraksta uz citām kaitēm. Viens no iemesliem ir tas, ka olnīcu vēzi ir grūti atklāt. Skrīninga iespējas ir ierobežotas un tiek nodrošinātas galvenokārt tikai tām sievietēm, kuras tiek uzskatītas par paaugstināta riska grupu. Tās ir sievietes, kurām ir krūts vai olnīcu vēža anamnēze ģimenē vai zināma ģenētiska predispozīcija, piemēram, Linča sindroms vai BRCA gēnu mutācijas.

Svarīga pareiza diagnoze un ārstēšana

Vairumā gadījumu šī audzēja atklāšana ir atkarīga no olnīcu vēža simptomu apzināšanās, kas bieži vien izpaužas kā mazāk nopietni veselības traucējumi vai neparādās vispār, kamēr vēzis nav progresējis. Tas nozīmē, ka pareiza diagnoze, stadijas noteikšana un ārstēšana ir ļoti svarīga ilgtermiņa prognozes uzlabošanai.

Pazīmes un simptomi

Ja jūsu ģimenē ir bijis olnīcu vai krūts vēzis, aprunājieties ar savu ārstu, lai noskaidrotu, vai jūs vai jūsu ģimenes locekļi ir kandidāti uz ģenētisko testēšanu. Ar ārstu jārunā arī tad, ja jums pastāvīgi parādās kāda no zemāk minētajām pazīmēm un simptomiem, lai gan tie mēdz būt arī citu, bieži vien mazāk nopietnu slimību gadījumos:

  • vēdera uzpūšanās;
  • gremošanas problēmas, ātra sāta sajūta;
  • ārkārtējs nogurums;
  • sāpes iegurņa vai vēdera apvidū;
  • asiņošana pēc menopauzes;
  • neizskaidrojams svara zudums;
  • urinēšanas problēmas, piemēram, bieža vai steidzama urinēšana.

Fianansiāli palīdzēt var onkoloģisko slimību apdrošināšana

No saslimšanas ar vēzi pasargāts nav neviens, bet Eiropā un pasaulē jau daudzus gadus pastāv mūsdienīga un efektīva tendence rūpes par iespējamo vēzi uzticēt apdrošinātājiem. Izvēloties Compensa Life piedāvāto onkoloģisko slimību apdrošināšanu Oncodrop.lv, ar salīdzinoši nelielu ikmēneša maksājumu cilvēks iegūst garantiju, ka slimības gadījumā viņam būs līdzekļi gan tūlītējai ārstēšanai, gan ikdienas izdevumiem – komunālajiem vai kredīta maksājumiem, veselīgam uzturam, rehabilitācijai vai kam citam. Turklāt, izvēloties Oncodrop.lv, ikviens apdrošinātais bez maksas saņem iespēju konsultēties ar pasaules vadošo klīniku ekspertiem ar MediGuide starpniecību. Tā ir iespēja saņemt neatkarīgu medicīnisko atzinumu jeb otru viedokli par slimības ārstēšanas iespējām, kas pieejamas gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Kā šis atbalsts darbojas praksē, parāda šāds uzskatāms piemērs. Divām sievietēm vecumā ap 40 gadiem, abas dzīvo Eiropā, tika diagnosticēts olnīcu vēzis. Abām sievietēm citādi bija lieliska veselība, bez vēža vēstures ģimenē vai personiskas vēža vēstures. Abas vērsās pie attiecīgajiem saviem ārstējošajiem ārstiem ar līdzīgiem simptomiem. Pirms biopsijas un ultraskaņas tika uzskatīts, ka abām ir olnīcu cistas. Vēlēdamies saņemt skaidrākas atbildes un labāko iespējamo prognozi, viņas vērsās pie MediGuide (mūsu otra ārsta atzinuma partneriem), lai saņemtu otru atzinumu par savu diagnozi.

Pirmo gadījumu izskatīja MassGeneral Brigham slimnīcā, Hārvarda universitātes mācību medicīnas centrā. Pēc rūpīgas speciālistu komandas veiktas pārbaudes, pamatojoties uz dalībnieces nelielo vecumu un citādi lielisko veselības stāvokli, tika ieteikts pēcoperācijas ārstēšanas kursam pievienot ķīmijterapiju. Mērķis bija uzlabot pacientes paredzamo piecu gadu ilgo izdzīvošanu un ilgtermiņa prognozi.

Otru gadījumu izskatīja Kalifornijas Universitātes Losandželosas Medicīnas centrā (UCLA). Līdzīgi kā pirmajā gadījumā, speciālistu komanda ieteica pagarināt pēcoperācijas palīgķīmijterapijas kursu no 3 cikliem līdz 6 cikliem. Arī šajā gadījumā mērķis bija uzlabot vispārējo prognozi.

Viena no abām diagnozēm tika uzskatīta par reti sastopamu, tā mēdz būt vien 5 no 100 olnīcu vēža gadījumos. Šajā gadījumā Hārvarda komanda ieteica piecus medicīnas centrus Eiropas Savienībā (ES), kas specializējas šāda veida retā vēža ārstēšanā, turpmākai aprūpei un pārbaudēm, jo vietējās slimnīcās pacientiem var nebūt pieejami šāda līmeņa speciālisti.

Kā saņemt MediGuide atbalstu?

MediGuide ir palīdzējis daudzos vēža gadījumos, pārskatot medicīnisko dokumentāciju, veicot atkārtotas patoloģiju pārbaudes un atkārtoti nolasot attēlus, lai pārliecinātos, vai diagnoze ir pareiza un vai ir apsvērtas visas ārstēšanas iespējas.

Šis pakalpojums tiek nodrošināts BEZ MAKSAS Oncodrop apdrošināšanas līguma ietvaros. Kā saņemt neatkarīgu medicīnisko atzinumu uzzini šeit.

Fakti par olnīcu vēzi*

  • Sievietēm, kurām nav bērnu, ir divreiz lielāks olnīcu vēža risks.
  • Augstāks risks ir ticis saistīts arī sievietēm ar mazu grūtniecību skaitu.
  • Agrīna pirmā grūtniecība, agrīna menopauze un orālās kontracepcijas lietošana tiek saistīti ar samazinātu olnīcu vēža risku.
  • Pārmantotie ģenētiskie faktori ir sastopami aptuveni 5-10% no visām olnīcu vēža pacientēm.

*SPKC informācija

Vēlaties noskaidrot savas polises prēmiju? Klikšķiniet šeit